Social kompetens

Vi har till och med känt behovet av att uppfinna en ny fras. Så ovanligt är det idag att folk faktiskt pratar med varandra ansikte mot ansikte. Sms, aol, msn, yahoo, myspace, mms, e-mail, wap, facebook, gprs. Man träffar ju ingen verklig människa. Men däremot håller man kontakten med grannen till hon som köpte bilen av chefens förra fru. Bara för att man kan. Socialt kompetent så det förslår. Okej, säg att det är bra, säg att det gör så att vi kan hålla ihop nätverk på ett bra och smidigt sätt.

Men om strömmen går, routern får spel och alla mobilmaster faller till marken.

Är vi då socialt inkompetenta?

Så besynnerligt att något så naturligt som att öppna munnen, och forma ord, har blivit onaturligt. Fonetik. Det höjer vi på ögonbrynen för. Det vill vi att folk ska kunna när dom söker jobb. För vi vet ju att kommunicera med hjälp av anti lingvistiska fraser som lol, brb, asap, är något som till och med mormor kan. Det går ju inte att uttala dessa ord.
Fast det kanske lät så när vi kravlade upp ur haven, blev apor och började forma ljud. Är det vad vi nu håller på med? Vi återupptäcker vår förmåga att tala med varandra. Fan vad vi människor är socialt kompetenta.